Afval voorkomen
Zo min mogelijk kopen is de eerste stap. Want wat je niet in huis haalt hoef je ook nooit weg te gooien. De meeste spullen zijn slecht voor het milieu. Eerst door het maken (al dat plastic speelgoed is van aardolie gemaakt). En daarna omdat 99% van alle aankopen binnen 6 maanden weer wordt weggegooid, waarmee we de aarde vervuilen (met plastics en chemicaliën). (Uit Zeg NEE tegen afval van Harriet Dyer)
Wat gooien we vooral weg?
VOEDSEL
- Koop niet meer dan je op gaat eten (neem een mandje ipv een karretje in de winkel)
- THT betekent TEN MINSTE houdbaar tot. Dus daarna kun je het nog een hele tijd gebruiken. Jouw neus weet of dat nog het geval is.
- Bewaar restjes en houd elke week een restjesdag.
- Maak er een ander blij mee.
IMPULSAANKOPEN
- Ga met een lijstje boodschappen doen
- Zie je iets wat je wilt hebben, slaap er nog een nachtje over. Misschien is het de volgende dag minder aantrekkelijk. Misschien is er een duurzamere variant.
- Is het echt nodig om te hebben? Of kun je het lenen of huren?
- Kun je het uberhaupt kwijt in je woning? (Je was toch aan het ontspullen??)
- In geval van vervanging: is de kapotte variant nog te repareren? Ga naar een repaircafé of reparatiezaak.
Bedenk dat geld macht is. Jij bepaalt met jouw aankopen mede wat we instant houden en stimuleren in deze maatschappij.
KLEDING
- Kledingschaamte zou de vliegschaamte wel kunnen opvolgen. Er is heel veel water nodig voor het maken van kleding. Er worden mensen bij uitgebuit. Veel synthetische materialen en chemische middelen bij gebruikt. En het is moeilijk te recycelen.
- Wil je elk seizoen je garderobe vervangen? Dan kun je meedoen met een kledingcirkel. Dan geef je jouw kleding door en krijg jij de kleding van een ander. Ook kun je terecht op kledingruilbeurzen. Of verkoop en koop via Vinted.
- Voor mensen die iets minder waarde hechte aan steeds iets anders in de kast: kleding kun je (laten) repareren. In kringloopwinkels kun je voordelig en zonder schuldgevoel wat kopen.
- Heb je niet kunnen vinden wat je zocht, kijk dan of je het van gerecyceld materiaal kun kopen. Veel gangbare merken hebben ook gerecyclede kleding in hun assortiment.
- Als laatste optie is er fair trade kleding of kleding van duurzaam materiaal zoals hennep of bamboe. Gemengde stoffen zijn moeilijk te recycelen, één grondstof is beter.
CADEAUS
Gekochte cadeaus zijn eigenlijk heel slecht voor het milieu: je geeft iemand iets wat nét niet is wat die persoon wil hebben en nodig heeft, (want ook de jarige is aan het ontspullen) zodat het afval wordt. Wat kun je dan geven?
- Iets uit de kringloopwinkel: de kwaliteit is beter dan die van bijvoorbeeld de action, het is als in de kringloop, en nog goedkoper bovendien
- Iets uit je eigen kast: misschien kreeg jij wel een cadeau wat niet bij jou maar wel bij die goede vriend past.
- Een belevenis is een cadeau wat geen ruimte inneemt, niet hoeft worden weggegooit en vaak lokaal de economie spekt.
- Maak iets zelf: stek, bak, borduur, teken, timmer, brei. Jouw tijd en aandacht is het beste cadeau.
- Of geef een duurzaam cadeautje wat opraakt: een kaars van bijenwas, een mooie zeep, alles voor een biologische picknick.